Wake up – stand together – младежи в действие

На 25 и 26 януари 2020 год. участници от седем страни – Германия, България, Франция, Гърция, Великобритания, Турция и Украйна – взеха участие в предварителната среща по проект „International youth climate camp, Hamm – 2020“ в град Хам, Германия. Мотото на срещата беше „Wake up – stand together“, а основната ѝ цел – да се генерират идеи за реализиране на международен еколагер, който да се проведе в периода 17–22.07.2020 г.

Домакин на събитието беше младежки център „Kub Us“ . То беше открито от Theodor Hesse, началник-отдел на „Департамента за младежта, здравеопазването и социалните въпроси“ към Община Хам, и Petra Siedenberg, директор на Центъра. Те разказаха как идеята за организиране на международен еколагер се е превърнала в мащабен проект с помощта на младежки организационен екип. Този екип е участвал в разработването и представянето на идеята пред кмета на града и дългогодишните партньори на младежките центрове в Хам по различни проекти.

В Хам има девет общини. Във всяка една има младежки или семеен център, който активно работи с деца и семейства в риск, оказва се помощ и подкрепа от специалисти, психолози и доброволци. В тези центрове се дава възможност на децата и младите хора да общуват, да развият своя талант или просто да се забавляват.

Участниците в срещата посетиха мястото, където ще бъде разположен еко лагера – в близост до града, на брега на реката, в участък, който е бил ренатуриран. (В Западна Европа се практикува ренатуриране на речните корита, т.е. разрушаване на стари бетонни корекции и връщане на леглата във вид максимално близък до естествения им.)

По време на срещата бяха планирани десет работилници. Част от тях са: строеж на сал, рафтинг; изкуство с рециклирани материали; мода-филм-фест; улично изкуство; традиционни игри; традиционна кухня и др.

Участие в еко лагера ще могат да вземат ученици и млади хора на възраст от 16 до 21 години, авантюристи по природа, владеещи немски или английски език, мотивирани да се включат в дейности на открито.

След закриване на официалната среща в младежки център „Kub Us“ нашият екип беше поканен да посети реновирания семеен център „Bockelweg“. Там всеки може да придобие различни умения – да готви, да танцува или да общува и да потърси помощ и подкрепа. Негов директор е Karina Yemadakova.В неделния ден се разходихме по улиците на Хам и разгледахме местните забележителности. Посетихме популярен турски ресторант, в който ни предложиха невероятно вкусни ястия от кухнята на южната ни съседка. На сбогуване освен сълзи в очите имаше и радостни усмивки, породени от желанието да се срещнем отново през лятото.

Маргарита Цанкова 12а клас