Патронният празник

В седмицата преди патронния празник на СУ „Васил Левски“ се провеждат много инициативи, всички те са посветени на Дякона Васил Левски, на неговото дело и завети: състезания по български език и литература, по математика, информационни технологии, кулинарно състезание „Режѝ“, конкурси за разказ, есе, стихотворение, за рисунка. Създават се плакати, постери и табла. Усилено се репетира за тържествения концерт, на който възпитаниците на училището ще покажат творчество и талант.

В понеделник, 10 февруари 2020 г,  по проект „Занимания по интереси“ групата от седмите класове „Кулинарни технологии“ с ръководител госпожа Милена Мартинова, участва в ожесточено кулинарно състезание „Режѝ“. След четири месеца практически занимания и предварителен кръг, право на участие получиха осем ученици от 7. а и 7. б клас, разделени в четири отбора. Основните критерии за преминаване във всеки следващ етап бяха иновативно мислене, отличен вкус на ястието, степен на трудност при приготвянето, време за изпълнение и презентиране.

Първият етап продължи 30 минути, отборите трябваше да приготвят и презентират предястие със задължителни продукти: авокадо, маруля, прошуто и кашкавал. Отбор №1, Наталия Петрова и Ема Хайдутова, от 7.б клас беше „отрязан“ след приключване на етапа.

Вторият етап изискваше приготвяне на основно ястие със задължителните  пилешко филе, чушки, бекон и топено сирене. След неговия край надпреварата приключи за отбор №2, Десислава Минкова и Зорница Дурльова от 7. б клас бяха поредните „отрязани“.

До финала достигнаха двата отбора на 7. а клас – Елиф Бекирова с Мария Йонкова и Цветомир Пенков с Даяна Христова. Трябваше да покажат кулинарни умения и да развихрят фантазията си при приготвянето на десерт със задължителни продукти: фин шоколад, заквасена сметана, маслени бисквити и фъстъци с морска сол,  контрастираща на сладостта на шоколада.

Победители в първото в България кулинарно състезание „Режѝ“ са Даяна Христова и ЦветомирПенков – отбор №4.

Всички присъствали имаха удоволствието да се насладят на превъзходните ястия, приготвени от талантливите седмокласници на СУ „Васил Левски“. Групата на госпожа Мартинова „Кулинарни технологии“ ще продължава да твори и през следващите месеци, а какви изненади ни очакват от ентусиазираните момичета и момчета в края на втория срок – предстои да видим!

Текст и снимки: Милена Мартинова и ФУЧ „Медии“

В състезанието по български език и литература, проведено на 11 февруари 2020 г., вторник, взеха участие 220 ученици от 4. до 12. клас от училищата на Община Троян. Специален гост беше бивш наш възпитаник, осмокласник, който продължава образованието си в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч.

Тази година тестовете включваха четене с разбиране на текстове от различни сфери на общуване и редактиране на текст, а за 4., 7., 11. и 12. клас задачите бяха съставени по модела на НВО и ДЗИ. Времето за състезателите от всички випуски беше 60 минути.

Екипът от проверяващи преподаватели по БЕЛ обещава в кратки срокове да оповести резултатите.