Пета среща по проект “Viajero Virtual“- с дъх на Италия

От 02. до 09. февруари ние – 5 ученици от XII а клас от СУ „Васил Левски“, с профилирана подготовка по чужд език – английски и испански, и двама ръководители, взехме участие в петата среща по проект „Виртуален пътешественик“ в Италия. След  дългия път заедно с групите от  Португалия, Полша, Испания и Германия пристигнахме в град Скордия. Посрещнаха ни нашите домакини – италианските деца и техните семейства. Каква радост беше за нас отново да срещнем приятели, които са ни гостували в Троян!

Училището- домакин II.SS Ettore Majorana е средищно училище и в него се обучават 800 ученици на възраст от 14 до 19 год., които живеят в региона. То предлага гимназиално и техническо образование, обучение по чужди езици- английски, испански, немски и френски език. Учебната седмица продължава от понеделник до събота, а часовете са с продължителност 75 минути. Заради многото пътуващи ученици учебните занятия всеки ден приключват до 13.00 часа. Повече от 20 години училището участва в проекти по международни програми и има богат опит в ученическите обмени.

В училище II.SS Ettore Majorana бяхме посрещнати и приветствани от директора и италианските ученици. Всеки международен екип представи предварително подготвеното кратко видео, разказващо за родното ни място.  Включихме се в съвместен урок по информационни технологии за учениците от страните – партньори. Наши учители бяха учителят по информатика Давиде Русо и Дария и  Алесандра. Те представиха инструментите Movavi и Video Editor, чрез които от снимки може да бъде създадено 360° изображение. За запознаване с културните забележителности- една от подцелите на проекта, домакините бяха организирали  посещения на най- значимите исторически и културни забележителности в региона – гр. Пиацца Армерина и историческия обект Вила дел Казале, съхранила невероятни антични мозайки от 3. век и част от списъка на световното културно наследство на Юнеско; град Милитело и  Калтаджироне, където се намира най-голямото училище по керамика в Сицилия; музеят на керамиката, църквата Санта Мария дел Монте със 142 стъпала, свързващи новата със старата част на града. Всяко стъпало е облицовано с керамични плочки в разноцветни шарки. Тук заснехме импровизиран флашмоб с всички участващи по проекта ученици и ръководители. Посетихме и сградата на местния парламент. Бяхме много впечатлени от античния амфитеатър на град Таормина, с изглед към вулкана Етна и Йонийско море, арена на някогашни олимпийски игри и гладиаторски войни. Лошото време попречи да посетим вулкана Етна, но пък имахме възможност да се порадваме на снега в подножието му.

 В събота, последния ден от посещението ни в Италия, заедно с нашите домакини заснехме едни от най-красивите места в града с помощта на дрон. Тези кадри ще използваме за създаването на заключителния продукт от работата по проекта – филм „Виртуален пътешественик“. В неделя, рано сутринта, нашето посещение в град Скордия приключи. Всички казахме ,,чао‘‘ на милите италиански семейства. Не забравихме да благодарим за топлото посрещане и гостоприемството. За всички нас това

беше едно уникално изживяване, което нито един ученик от шестте страни не би забравил.

Йоанна и Лиана, 12а клас