Урок в музея или когато музеят гостува в твоят дом

На 10 април второкласниците от СУ „Васил Левски“ бяха виртуални гости на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. Целта на това „посещение“ беше децата да се запознаят с традициите в нашия край, свързани с празника Лазаровден и да затвърдят знанията си за пролетните празници и обичаи по предмета „Околен свят“.

Това не е първата съвместна инициатива, реализирана от уредниците на Музея и учители от СУ „Васил Левски“. През изминалите две години бяха подготвени и осъществени няколко урока. Чрез тях второкласниците се запознаха с историята на града ни, традиционните занаяти в троянския край, с българските шевици и носии, а чрез атракцията „Музей в куфар”- с коледните традиции в нашата страна. Малките ученици научиха любопитни факти, докоснаха се до старинни предмети и разбраха техните имена.   Развихриха своето въображение и декорираха керамични съдове с украсите, характерни за троянската керамична школа. Изработиха кукли в национални носии.

„Когато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед“ – така, по време на онлайн урока по „Околен свят“, Музеят влезе в домовете на малките второкласници и го направи различен и вълнуващ. От видео разходката в Музея и разказа на уредничката Десислава Вутова второкласниците научиха любопитни факти за празничния календар на старите българи и мястото на Лазаровден сред пролетните празници – кога се празнува, защо е „подвижен“ и кой участва в него.

С огромен интерес малките ученици слушаха разказа за традицията в нашия край момичетата, облечени в невестини дрехи, със специална прическа, наречена „на крило“, да обикалят от къща на къща и да пеят за женитба, любов, здраве и плодородие, а в замяна да получават от стопаните пресни яйце и дребни монети. Отбелязан беше любопитният факт, че през 30-те години на миналия век празникът се е превърнал в „училищен“ и в него са участвали не само момичета.

Видео разказът на Десислава Вутова беше специално подготвен за урока на второкласниците от СУ „В. Левски“. Той беше на достъпно за учениците ниво, обвързан с учебната програма по предмета „Околен свят“ за 2. клас. Кадрите отведоха децата до интересни експонати в музея, а любопитните факти бяха илюстрирани със снимки, направени през 1935 год. и 1943 год.

Активни участници в онлайн урока, малките ученици отговаряха на поставените въпроси и показаха завидни знания за пролетната празнична обредност в нашата страна. Те  представиха своята виртуална стена, на която са публикувани нарисуваните от тях портрети на лазарки. Заедно разгледаха електронната книжка с описание на любимите им пролетни цветя. Урокът завърши със забавни игри – предизвикателство.

 Инициативата „Урок в музея“ е част от националната програма на Просветното министерство „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Чрез нея ще се осигурят повече възможности на учителите за по-вълнуващо реализиране на учебното съдържание, а на учениците – да обогатят своите знания и да затвърдят наученото в клас. Уроците в Музея ще изградят у своите малки посетители интерес към изкуството, историята, науката и традициите. Преживяванията в Музея ще осигуряват по-широк мироглед и ще увеличават общата култура на малките ученици.

Урокът в културната институция или по точно – когато музеят гостува в твоя дом, позволи на малките ученици да се докоснат до музейните експонати и да научат нови любопитни факти за своя роден край.

Благодарим на целия екип, работещ в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, за предоставените материали и възможността да бъде реализиран този урок!