18 май – Mеждународен ден на музеите

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Tе са най-древните културни институции, в които се съхранява историческата памет на човешката цивилизация – веществени паметници, артефакти и документи.  Музеите са непресъхващ извор на знания и свидетелства за богатия материален и духовен живот на различните народи.

Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В Троян се намира уникалният за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Той е открит през 1968 г. Обитава старинна обществена сграда, намираща се в центъра на града. Поддържа четири основни експозиции – основна, „Възраждане“, Къща музей „Иван Хаджийски“ и експозиция „Троянски живописци“. От 2012 г. в пространството на Музея функционира и постоянната експозиция на открито „Сливовата култура в Троянско“, отразена в бита и поминъка на населението“. Музеят е ангажиран с опазването и популяризирането на останките от римския град „Состра“.

Днес, за да отбележат този специален ден за музейните специалисти, учениците от 2 б клас при СУ „В. Левски“ и от 3 б и 4 а клас при НУ „Хр. Ботев“ се отправиха на виртуално пътешествие. Малките ученици от двете училища подготвиха видео „Музеят в твоя компютър“, чрез което разказват за историята и експозицията на нашия музей.

Видеоразказът на Десислава Вутова представи на малките ученици от 2 б клас при СУ „В. Левски“ професията „музеен специалист“. Кадрите отведоха децата по стъпките на уредниците при издирване, събиране, описване, съхранение и представяне на културни ценности на нашия край.

Децата си припомниха срещите с музейните специалисти, уроците, проведени в Музея, гостуванията на атракцията „Музей в куфар“ в училище.

 Честит празник на целия екип, работещ в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян! Бъдете здрави!