Плъсти онлайн с начален етап

Плъсти – един древен занаят

При посещението си в Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак в началото на учебната година учениците от 4 а и 4 б и 2 б клас се запознаха с един древен занаят – плъсти. Там те проведоха своето първо занимание по мокро плъстене. За кратко малките ученици усвоиха умения и с цветни парчета вълна те продължиха да „рисуват“ цветя, сърца и различни фигурки и в училище. 

Неполучили възможност да представят своите изделия и да разкажат за този занаят, на 20 май учениците от 4 б клас проведоха онлайн урок. Четвъртокласниците показаха завидни знания за този позабравен занаят. Запис от урока беше представен пред учениците от 2 б клас.

Дейностите са част от проект „Занаятите на моя роден край“, част от националната програма на Просветното министерство „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Чрез нея ще се осигурят повече възможности на учителите за по-вълнуващо реализиране на учебното съдържание, а на учениците – да обогатят своите знания и да затвърдят наученото в клас.

Що е това странно нещо – плъсти? 

Плъстенето е занаят, за който никой народ не може да каже, че го е открил, разпространил и съхранил. Нуждата на древните хора да оцелеят при суровия начин на живот, ги е принудила да открият начин да превърнат вълнените нишки в облекло, одеало или килим. Плъстенето е най-старият начин за създаване на тъкани, за който не трябват нито инструменти, нито оборудване. Плъстите са нетъкана материя, произведена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага и натиск или претъркване. Достатъчни са сръчни ръце и топла вода или игли.

Как се създават плъстени изделия?

Правенето на плъстта се нарича „валяне“. Първият етап на обработка на вълната е пране на вълната с топла вода, за да се изчистят органичните мазнини. Следва изсушаване и разделяне. Вълната от руното се боядисва в растителни бои, багрилата на които се получават от различни растения, корени и др. За да се приготвят „фитили“ с различна дебелина за „кроене“ и „шарене“ на плъстта, боядисаната вълна се разчепква и след това се развлачва или разбива.

Плъстените изделия дават големи възможности за творчество. Докато при тъканите от предени влакна се съобразяваме с посоката на нишките, при плъстите това не е необходимо. Предварително обагрените вълнени пластове могат да се разполагат във всички посоки, като цветовете се припокриват или преливат един в друг. Ясно очертани детайли могат да се комбинират с абстрактни петна. С цветни парчета вълна може да се „рисува“- картини, аксесоари, облекла и др.