„Родна реч, омайна, сладка, що звучиш“ и виртуално гладка…

Един от най- светлите български национални празници е 24. май. На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това е истински празник, който е влязъл в народния календар с въодушевлението на един пробуждащ се народ. Това е ден на всички: на българските творци, на българския учител, но преди всичко е празник на българския дух и затова можем да кажем, че е най-светлият ден. Празник, който ни изпълва с национална гордост.

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост по традиция се почита ежегодно с тържества и празнични програми. Обикновено в големите градове пред храмовете сутрин се провеждат Празнична литургия и благодарствен молебен. След това присъстващите се отправят в шествие към централните площади. Там се откриват тържествата с химна на Република България. Следват различни програми с изпълненията на много духови  оркестри, хорове, фолклорни ансамбли и прочие.

В училищата и детските градини също имат празнични програми, с които да бъде отбелязан този светъл български празник.

А учениците от 2“б“ клас, заедно с техните учителки г-жа Валентина Маринова и г-жа Христиана Минкова, проведоха онлайн урок по „Околен свят“ в своята виртуална класна стая и научиха нови любопитни факти за празника. Учениците бяха подготвили стихчета и рисунки свързани с празника, които обединихме в едно общо видео. Децата бяха активни участници в урока. Отговаряха на въпроси и показаха знания за Деня на славянската писменост, българската просвета и култура. Урокът завърши със забавни игри и ново предизвикателство за децата.