Първи стъпки в грънчарството

Грънчарството е безспорно най-известният троянски занаят. Траки, римляни и славяни са далечните предци на първите местни грънчари. Този занаят, давал препитание на многолюдни села и фамилии, с времето се обособява във водеща керамична школа с характерна декоративна система и естетически стил. Декорациите и формите са умело изчистени в годините, но римската традиционна глазура върху грънците се използва и до днес от съвремените майстори-грънчари.

За да проучат историята на занаята и да се запознаят с технологията при изработване на керамични съдове, през изминалата учебна година малките ученици от начален етап многократно гостуваха на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Второкласниците посетиха и грънчарския цех на „Цочев Керамикс“ ЕООД – Троян. Там те извървяха пътя на глината – от превъщането ѝ в пластичен материал за точене до готовия керамичен съд. Децата се убедиха, че най-добрият начин да се докоснеш до изяществото на троянските занаяти е да се запознаеш отблизо със старите технологии, практикувани и до днес като се опиташ сам да сътвориш красива купичка или чинийка или да направиш своя рисувана керамика.

На 27. и 28. май учениците от 2. б клас имаха два онлайн урока. Те работиха с глина и украсяваха глинена чинийка, печена на „бисквит“.

Своите глинени изделия второкласниците изработиха с фуршова техника. Тя изисква много търпение и сръчни ръце. Глинената „нишка“, с която се извайват съдовете, е неравномерно тънка, много често се къса, сплесква и майсторът трябва да започне отначало.

Второкласниците показаха завидни умения при създаването на чашки, купички и чинийки от глина. А върху керамичните чинийки грейнаха нови шарки, създадени с много въображение.

Дейностите са част от проект „Занаятите на моя роден край“, част от националната програма на Просветното министерство „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Чрез нея ще се осигурят повече възможности на учителите за по-вълнуващо реализиране на учебното съдържание, а на учениците – да обогатят своите знания и да затвърдят наученото в клас.