Участие на наши ученици в NASA Space Apps Challenge 2020

За четвърта поредна година под егидата на NASA, в над 200 града по цял свят едновременно, се проведе най-големият хакатон в света – NASA Space Apps Challenge.

Осем отбора, чиито участници са на различна възраст, но се интересуват от авиация и космонавтика, информационни технологии, роботика, науки за Земята и космоса, или имат интересни идеи за подобряване живота на Земята, се включиха в онлайн събитие, чиито домакин беше РУ „Ангел Кънчев“ – Русе. Екипите предварително избраха предизвикателство, в което да се включат и разработиха проект, който решава определен проблем в дадената област.

В Ruse – NASA Space Apps Challenge 2020 се участваха два отбора от нашето училище. Те избраха предизвикателството за най- малките участници – „Create a Mascot“.

 Sp@ce girls – Ани Кенарова, Елизабета Славова и Магдалина Миндевска от 4б клас създадоха играта „Звездни момичета “, която е с интересен сюжет. Три принцеси, Алия, Лейла и Венера, разказват на децата за Космоса и планетите в нашата галактика. Има и въпроси, с които малките ученици да проверят какво са научили. Маги, Ели и Ани са част от групата „Приятели с компютъра“ по проект „Образование за утрешния ден“.

Отбор Zik има само един участник –  Любослав Станчев от 8б клас. Неговата игра е свързана с изучаване на математика и физика по интересен и забавен начин. Зик и Ник са братя. Те имат куче Джак, което са спасили от звездните притати. Живеят на планетата Марс. Двамата герои ще разказват на децата интересни истории за известни математици и физици и заедно ще решават задачи. Отговаряйки на въпроси, участниците ще събират точки и баджове. Любослав е член на екипа, работещ по проект „ Create, Share, Learn”  по Програма „Еразъм+“.

За създаване на своите игри двата отбора използваха визуална среда за програмиране Скрач (Scratch). Тя е инструмент, който помага на учениците да програмират приложения и игри, без да е необходимо да пишат код.

Маги, Ани и Ели получиха наградата за най- малки участници в събитието, а Любослав – за най- интересна идея за игра.