Впечатляващ концерт на СТУДИЯ „ГЛАСОВЕ“ при НЧ „Наука – 1870 г.“ в навечерието на Петковден

„ТРОЯН В МЕН“ – какво по-подходящо заглавие за празничния концерт на Студията, която 15 години радва троянци, 15 години покорява сцени у нас и в Европа, впечатлява национални и международни журита, печели многобройни призове! 15 години – безспорен талант, но и много труд, много емоция и безсънни нощи, себераздаване и обич към музиката и публиката!

И тази година, в навечерието на Петковден, талантливите възпитаници на госпожа Мариета Жекова (голяма част от които са от нашето училище) за пореден път поздравиха Троян. Подариха на троянци своя талант, сърце и професионализъм!

Замислен и осъществен в класическите черно и бяло, концертът беше невероятна експлозия от музикални таланти на различна възраст. На сцената един след друг пяха малки и големи момичета и момчета, които носят в сърцата си любовта към музиката и щедро я подариха на публиката. Честта да стартира концертът се падна на 11-годишната Ралица Игнатовска с любимата на много българи песен на Тони Димитрова – „Балкански синдром“. Шестгодишната Христиана Мирова направи своя дебют с песента „Кой направил е цветята“. „Празник“ за празника с много настроение изпя София Иванова. „Нека бъде светлина“ изпълни едно слънчево момиче – Преслава Събчева. София Терзиева с „Непознати улици“ ни напомни, че „отива си лятото, идва есента“, но с песента изчезват тъгата и самотата. Какво е контрастът – черно и бяло или голям глас в малко тяло – това е Даная Петкова! Тя се представи с две песни: „В края на лятото“ и „Жена на всички времена“. Емблематичната песен „Черната овца“, превърнала се в Химн на българските рокаджии, изпълни един малък, но гласовит „мъж“ – деветгодишният Преслав Делчев. Дебют на сцената имаше и първокласничката Теа Цанкова със своето „Коте мило“. На сцената застана и артистичната Мариана Петкова (талантлива като своя батко – Радко Петков), която поведе публиката към мечтаната вълшебна „Бонболандия“. Габриела Димитрова със своя красив детски глас припомни любима на поколения българи песен на незабравимата Паша Христова „Пътнико свиден“. Смяна на ритъма и на стила с „Lets get loud“ направи по детски закачливата Анастасия Стефанова. Чаровната и пълна с мечти Никол Коцева изпълни „Kings ang Queens“. Следващата песен „Perhaps“, един евъргрийн, който носи много полуизречени обещания, чухме в изпълнение на Паолена Бънджева. Доказала разнородните си таланти, тази вечер деветокласничката ни изненада с новата си роля като водеща на целия празничен концерт.

Във вокалната студия на госпожа Жекова не участват само деца от Троян. Когато някой осъзнае, че е „белязан“, той неизменно търси начин да се развива, усъвършенства и доказва. Готов е всяка седмица да пътува от Ловеч или Плевен, за да бъде част от „гласовете“ на Мариета Жекова. Симона Вълчева е упорито и талантливо ловешко момиче, което изпълни „Rockabaye“. Втората ѝ песен е със заглавие само от две букви „F. U.“, но за нейното изпълнение се изисква голям диапазон на гласа, какъвто Симона безспорно доказа, че притежава. Водена от своето огромно желание да пее, всяка седмица пътува от Ловеч до Троян и дванадесетгодишната Дейна Илиева, тя се представи на троянската сцена с песента „Само теб“. Уникалното парче на Елтън Джон „I am still standing“ изпя най-чаровният доктор сред певците и най-талантливият певец сред докторите – Мартин Николов – ревматолог в Университетска болница – Плевен.

Силно момчешко присъствие заяви Михаил Дундев, завладявайки сърцата на своите фенове с вълнуващата песен „Гълъбо“. А най-авангардното явление на Студията, носителката на много награди от международни конкурси – Мира Попова, избра за своя песен „No Time To Die“ на Billie Eilish. „Истина“ изпълни харизматичната и с огнен темперамент Ажда Такалова. За най-големите гласове не се говори, те се слушат и им се наслаждаваме. Доказа го с присъствието си нежната Ани Ненова със „Speechless“. И когато публиката мислеше, че няма какво повече да я изненада, Христо Христов се появи на сцената. Той не се нуждае от представяне! Песента „Сляп ден“ Христо отправи като специален поздрав към своя музикален педагог госпожа Жекова. Но това не беше всичко! Със „Shallow“се представиха като дует Ани и Мартин, Паолена припомни вечната „Ако си дал“ на Емил Димитров, Ани продължи с „България в мен“. А Преслав със „Show must go on“ по детски, но и много атрактивен начин заяви, че това шоу задължително ще има продължения. Защото Троян има своите талантливи деца.

„Троян в мен“ – един концерт, който дълго ще се помни! Всяко нещо, направено с талант и професионализъм, остава! А ние можем само да благодарим на талантливите момичета и момчета и на професионалния екип – на вокалния педагог Мариета Жекова, на Пламен Димитров (професионален звук и светлина) и неговия „асистент“ за концерта Петър Аврамски, на Мирослав Стоянов (видеозаснемане) и разбира се, очакваме…следващия концерт!

Текст и снимки – ФУЧ „Медии“, СУ „Васил Левски“ – Троян