Европейската седмица на кодирането в нашето училище

Децата са част от увереното „дигитално поколение“. Те израстват с интернет, смарт телефони и класове за кодиране. Затова и учениците от нашето училище се включиха в Европейската седмица на програмирането.

Това е инициатива, чиято цел е да даде възможност на участниците да усвоят нови дигитални умения по забавен и интересен начин. Образователните сесии са отворени за ученици, родители, учители, ръководители на бизнес, завършващи училище, безработни, хора с образователни потребности или пенсионери. Тези работилници могат да бъдат първата стъпка в едно пътуване към дигитален бизнес или дигитална кариера (https://codeweek.eu/).

Най-малките, учениците от 3б, 4а и 4б клас, с желание се включиха в различни дейности. Учениците от 3б клас, които са част от групата за занимания по интереси „Знайко“ , взеха участие в три събития от Европейската седмица на кодирането: „Какво е робот? Запознаване с робота Моливко“, „Pixel art coding“ и „Програмируем робот E.a.R.L“ .

Първата работилничка запозна учениците от трети клас с робота Моливко. Скоро те ще направят първите си рисунки с него, като използват езика за програмиране Scrach, в който блоковете за управление на робота са разработени на български език от конструкторите на робота (BitElectronics – Русе). Моливко е модулен и може да бъде конфигуриран с различни приставки в съответствие със задачите, които трябва да се реализират. Базовият вариант е рисуващ робот с писалка за бяла дъска. Има и приставка – щипка, с която Моливко може да взема и носи предмети, ултразвуков сензор за разстояние му позволява да решава задачи с избягване на препятствия и движение в лабиринт. Чрез програмирането на Моливко учениците по лесен и забавен начин усвояват знания за конструиране на 3D обекти и тяхното „съживяване“.

Втората работилничка развихри въображението на малките ученици. Те нарисуваха забавни герои с пиксел арт (Pixel art), използвайки знанията си по математика. Пиксел арт е форма на дигитално изкуство. При него се използват растерни софтуерни графики – изображенията са редактирани на пиксел-ниво. Такава е например графиката в най-старите компютърни и видео игри, при калкулаторите и някои мобилни игри (линк за повече информация).

Роботът E.a.R.L помогна на третокласниците в часа по „Човекът и обществото“ да решат поставените задачи и да открият местоположението на градове, свързани с нашата история. E.a.R.L е програмируема интерактивна играчка и е подобрена версия на „пчеличките“ (Bee-Bot). Той е с опростен интерфейс. Лесен за използване като отправна точка за преподаване и упражняване на контрол над обекти, алгоритмични дейности, програмиране на дейности за малки деца, пространствена ориентация и др. E.a.R.L може да се програмира със Scrach и да „говори“ чрез вграждане на звук (линк за повече информация).

Учениците от 4а и 4б се включиха в работилницата „Космически предизвикателства – програмиране със Scratch“. Четвъртокласниците премериха сили в отборно състезание по програмиране. Те използваха своите знания и умения за работа във визуална среда за програмиране Scratch, за да създадат нов костюм на героя и да го накарат да „оживее“ на екрана.

За тези, които не знаят, Scratch е визуална среда за програмиране, която позволява на децата да създават анимации, интерактивни истории, игри и музика. Платформата се поддържа от групата Lifelong Kindergarten в MIT Media Lab и включва онлайн общност, която насърчава сътрудничеството между младите програмисти.

В Scratch децата боравят с блокчета, зад чиято същност стоят единици от кодове. Всеки блок има специфична команда и уникална функция и след като потребителят е свързал серия блокове може да кликне върху зелен флаг, за да стартира скрипта и види какво прави програмата (линк за повече информация).

Седмицата на кодирането включи и работилница на открито за учениците от 5 до 12 клас – „Дроновете – забавни учебни пособия“. Повече за това събитие може да прочетете тук.

На учениците от седмите класове бяха демонстрирани продукти, изработени от други ученици, с помощта на програмирането. Целта бе да се създаде мотивация и интерес на учениците към програмирането (линк за повече информация).

От 16 до 25 октомври, по време на Европейската седмица на кодирането, в цялата страна са реализирани над 600 събития.