Отново участваме в Националните състезания по професии

На 23.04.2021 г. в гр. Враца се проведе регионалният кръг на състезанията по професиите Готвач и Сервитьор-сомелиер от календара на МОН за Западна България. Участваха отбори от Банкя, Велинград, Видин, Лом, Монтана, София, Троян, а единствените представители от област Ловеч бяха нашите ученици от професионалните паралелки „Организация на хотелиерството“. По същото време се провеждаха състезания в Русе и Кърджали, съответно за Северен и Южен регион.

Измина цяла година без никакви ученически присъствени форуми за изява. Може би затова радостта ни от отличното представяне на нашите деца беше толкова голяма. Училището предостави отлични условия за подготовка на най-добрите и най-смелите (защото да тръгнеш да мериш сили с най-подготвените ученици от професионалните гимназии се иска и смелост!). Но всичко мина по мед и масло, казано с кулинарна терминология.

Нашият представител в категорията „Готвач“ беше единадесетокласничката Валентина Желязова. Валя завоюва сребърен медал, като отстъпи само на готвача от София. Тя приготви щирник по троянски с пиле и Сувид пилешко бутче с пилешка дроб сърма в було от бял мъж. Валя впечатли журито с нестандартно меню, стъпващо върху добрите традиции на регионалната ни кухня, отлична визия на ястията, перфектен вкус, бързина и точност при изпълнението на задачата.

Нашият сервитьор-сомелиер бе Мария Свиревска от 12 клас. Мария поднесе ястията на своя съекипник, като предложи към тях вина на бутиковата изба „Бендида“. Тя бе единственият участник, който се осмели да сервира вина с восъчна капсула върху корка. Комуникираше елегантно и компетентно с гостите, консултираше ги както на български, така и на английски език. Съвсем очаквано представянето ѝ беше превъзходно, тя също бе отличена със сребърен медал. Само с точка пред нея бе отново ученик от столичната професионална гимназия по туризъм.

Какво предстои? Участие на Мария и Валя в Национална кулинарна купа в София през месец май. Там ще премерят сили в професиите само 18-те най-добри в България.

Да пожелаем успех на Мария и Валя – учениците, които не се побояха да се борят за доброто име на СУ „Васил Левски“, паралелка „Организация на хотелиерството“ и имиджа на туризма в Троян!

Изказваме сърдечна благодарност на Мария Свиревска и Валентина Желязова за отделеното лично време и интелигентната сърцата борба!

Събитието беше отразено и в предаване на местната телевизия във Враца ТвВраца; предаването можете да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=ZejKnN5lZ2A