Децата, книгите и училищната библиотека

Петя Маринова, училищен библиотекар на СУ „Васил Левски“, гостува на учениците от 3 б клас. Тя им разказа защо е необходимо и как да се грижат за книгите: страниците да се разлистват внимателно и с чисти пръсти; да не се яде докато се чете; ако книгата е взета от библиотека или приятел – да се сложи подвързия; да се използва разделител, а не да се прегъват страниците, за да се отбележи до коя страница е прочетена книгата.

Малките ученици научиха не само как да се грижат за своите верни приятели при читателските пътешествия, но и използваха цветни хартии, за да изработят подвързии за тях. Големият американски писател Ърнест Хемингуей е казал, че в света няма по-верен приятел от книгата. Какъв по-хубав начин, малките любители на книгите да се погрижат за своите най-добри приятели, като сами изработят „дреха“ за тях?

Третокласниците разгледаха и четоха от книгите, които са част от обновения библиотечен фонд на училищната библиотека и са закупени по проект „Библиотеката – място за усвояване на знания“ по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна”, Модул „Библиотеките като образователна среда”. Петя Маринова сподели с децата, че тези книги са атрактивни, с висок читателски рейтинг, съобразени както с предпочитанията на децата, така и с техните възрастови особености.