Програмиране и роботика

На 10 май четвъртокласници от нашето училище гостуваха на своите връстници от СУ“Свети Климент Охридски“- Троян. Те взеха участие в съвместно практическо занятие по програмиране и роботика и показаха уменията си за работа с Micro:bit.

След представяне историята за създаване на устройството и програмите, необходими за свързването му с други дигитални устройства, учениците получиха задача да свържат своя Micro:bit с компютъра. Четвъртоклсниците от двете училища работиха в смесени екипи и създадоха програми, чрез които любимите им герои Дино и Патето изпълняват различни задачи- да рисуват, танцуват или да участват в състезание.

Платката Micro:bit е миникомпютър с размерите на половин кредитна карта. Тя е проектирана и предназначена да подпомогне децата в първите им стъпки в програмирането, да видят и разберат връзката между хардуер и софтуер. Подходяща е за часовете по компютърно моделиране. Притежава множество вградени сензори, които да направят не само програмирането интересно, но и да подпомогнат и провокират децата при работа по изследователски проекти по други учебни предмети.

В практическото занятие учениците от СУ“Свети Климент Охридски“- Троян демонстрираха работа с InO-bot, който се програмира със Scratch – визуална среда за програмиране.

Всички участници в практическото занятие, което е част от дейностите по проекти „Create, Share, Learn“ и  „ICT@School“ по Програма „Еразъм+“, получиха специални грамоти и химикалки.