СУ „Васил Левски“ в „Трансформации“ 2021

Участието на училището ни в Шестия международен конкурс по превод „Трансформации“ 2021 е впечатляващо. Няма как да не се гордеем с резултатите на нашите млади преводачи. Първо място в раздел „Превод от чужд на български език (проза)“ за Симеон Бояджиев и за Паолена Бънджева. В същия раздел Лаура Лазарова е на второ място. Симеон и Лаура превеждаха от английски на български език разказа  „Яйцето“ на Шърууд Андерсън. А Паолена- от испански на български език – разказа  „Безусловна възхвала на младостта“ на Акилес Насоа. Много радващо, удовлетворяващо е и второто място за Симеон в трудния раздел „Превод от чужд на български език (поезия)“. Тук задачата беше да се преведат три стихотворения- „Огън и лед“ на Робърт Фрост , „Бъфало Бил“ на Е.Е. Къмингс  и Сонет 5 на Шекспир.

Тази година имахме и сертификат за достойно представяне от участието в категорията „Превод от немски на български език“ на Габриела Михайлова от паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“, в която вторият чужд език (немски) не е профилиращ.

Гордеем се с високите резултати на нашите млади преводачи! Техните  постижения  са доказателство за талант и неуморен труд и за професионализма на преподавателите им по чужд и роден език.  ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ присъди „Специален сертификат“ на г-жа Ренета Христова за дългогодишна активна работа с ученици. А СУ „Васил Левски“- Троян получи колективен сертификат за  големия брой участници и многото призови места. 

А това е благодарственото писмо на университета, което получихме:

Уважаеми колеги,

Ръководството на Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ изразява своята благодарност към преподавателския екип на Вашето училище за отличното представяне на Вашите ученици на Шестия международен конкурс по превод „Трансформации 2021“:

Габриела Михайлова СУ ,,Васил Левски“, 10 клас

Елена Дачева                  СУ „Васил Левски“, 10 клас

Лаура Лазарова          СУ „Васил Левски“, 10 клас

Наталия Цанкова       СУ „Васил Левски“, 12 клас

Паолена Бънджева СУ „Васил Левски“, 9 клас

Радина Куцарска        СУ „Васил Левски“, 12 клас

Симеон Бояджиев      СУ „Васил Левски“, 12 клас

Проявените умения в областта на превода са знак за всеотдайността и високия професионализъм, с които преподавате на своите възпитаници знанията за езика и неговото богатство. В съвременните условия на диалог между езици и култури възпитаването на любов и усет към дълбочината, всеобхватността и силата на човешкия език е изключително важно. Съвременният свят търси хармония и разбирателство между многобройните и разнолики културни общности. Тази цел може да бъде постигната само от активни, духовно устремени, високо образовани млади хора, осъзнали ясно своята културна идентичност и отворени за духовните ценности на останалите народи.

Благодарим Ви за професионалното сътрудничество и изразяваме своята надежда за дълго и плодотворно партньорство в общия ни стремеж да съградим модерно образователно пространство за нашите деца.

ФУЧ „Медии“