Занаятите на моя роден край

По национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“ през месец юни учениците от начален етап посетиха Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак. Те проучиха местните традиции и се запознаха с характерните за Троянския край занаяти. Научиха, че народните занаяти са народно изкуство, създадено от различни майстори и включват дейности, свързани с ръчното създаване на предмети. В зависимост от материалите, които се използват – глина, дърво, метал, вълна, памук, кожа, народните занаяти са: грънчарство, дърворезба, тъкачество, везба и др.

Сред най- популярните занаяти в Троянския край са:

  • Грънчарството – стомни, паници, купи се изработват от глина на грънчарско колело. Някои от тях са украсени с рисунки – линии, точки, цветя, геометрични фигури.
  • Тъкачеството – използват се различни материали (вълна, памук) за направа на прежда, от която на дървен стан се тъче черга, халище, платно.
  • Дърводелството – с помощта на инструменти – длета, народният майстор създава от дърво предмети – столчета, ракли, маси; съдове – чаши, паници, лъжици.
  • Дърворезбарството – майсторът прави украса на различни предмети от дърво.

Малките ученици се включиха в грънчарска работилница на открито. Своите глинени изделия децата изработиха с фуршова техника. Тя изисква много търпение и сръчни ръце. Глинената „нишка“, с която се извайват съдовете, е неравномерно тънка, много често се къса, сплесква, изисква се търпение и често трябва да се започне отначало. Децата показаха завидни умения при създаването на чашки, купички и чинийки от глина. А върху керамичните чинийки грейнаха нови шарки, създадени с много въображение.

Дейностите са част от проект „Училище за откриватели“. Чрез национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“ се осигурят повече възможности на учениците – да обогатят своите знания и да затвърдят наученото в клас.