Един ден в музея

По национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“ от 7. до 17. юни учениците от начален етап посетиха Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян.

Екипът на музея, който е с опит при реализирането на образователни инициативи, успя да запали и този път в малките ученици искрицата любов към род и родина; да ги вдъхнови към познаване и съхраняване историята и традициите на Троян.

Второкласниците и третокласниците посетиха музея, за да проучат историята на нашия град и да научат любопитни факти за революционното движение в троянския край. Венета Керешка, уредник в музея, разказа на децата за живота и дейността на хайдутите и революционерите от нашия край. Подготвени бяха и реализирани интерактивни занимания с презентация и книжка за всеки ученик.

Десислава Вутова, уредник в музея, запозна първокласниците с експозицията на уникалния за страната и единствен по рода си музей и с безспорно най-известния занаят- грънчарството. Вдъхновени от шарките на старите майстори, малките ученици украсиха свои керамични чинийки.

Инициативата „Урок в музея“ осигурява повече възможности на учителите за по-вълнуващо реализиране на учебното съдържание, а на учениците – да обогатят своите знания и да затвърдят наученото в клас. Уроците в музея изграждат у своите малки посетители интерес към изкуството, историята, науката и традициите.