894 стъпала към Свободата

Училищният проект „Училище за откриватели“ включва изнесени уроци от темите по „Околен свят“ за 2. клас и „Човекът и обществото“ за 3. и 4. клас. Такъв урок се проведе с малките ученици от 2. „б“, 3. „б“ и 4. „а“ клас в Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа“. Той е сред малкото музеи на открито и е свързан с едни от най-епичните моменти в българската история. Разположен е на място, където са се водили военните действия, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Представлява комплекс от паметници, най-известен сред които е Паметникът на свободата на връх Шипка. Тук могат да се видят ъзстановки на бойни позиции, батареи и землянки. Паметникът на свободата е на самия планински връх Свети Никола. Изграждането му започва през 1922 година и е завършен през 1930 година, когато е тържествено открит от държавния глава цар Борис III.

Малките ученици посетиха и храмът „Рождество Христово“ в град Шипка. Той е построен по инициатива на граф Игнатиев и на Олга Скобелева с дарения от Русия и България и съхранява костите на повече от 9000 руски и български войни, сражавали се в Руско-Турската война. Архитектурно храмът е издържан в стила на руските църкви от 17 век, а камбаните му са изработени от претопените гилзи от битките в района.

Инициативата „Урок в музея“ е по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.