Огнеборци се срещнаха с нашите третокласници

На 28.02.2022 г. огнеборците от Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) в родния ни град запознаха с работата си ученици от 3-ти клас на СУ „Васил Левски“ гр.Троян.

Своята професия по изключително интересен начин представиха инспектор Камелия Христова и пожарникар Мирослав Маринов. Те запознаха малките ученици с детайлите на нелекото си ежедневие и със защитното си облекло. Най-голям интерес предизвикаха показаните защитни каски и обяснението как се работи с пожарогасител.

Гостите обясниха какви са видовете пожарогасители. Подробно разясниха ролята на противопожарните системи и уведомителните системи за пожар в жилищните сгради и конкретно в нашето училище, както и начините и правилата за евакуиране (напускане) на сгради и конкретните действия, които всеки от нас трябва да предприеме (хладнокръвно и без паника), когато установи пожар.

Специално се описаха начините за сигнализиране при пожар. Изрично беше напомнен телефонният номер, който всеки от нас трябва да знае и който използваме за да подадем сигнал за пожар или друго произшествие – телефонен номер 112. Учениците разбраха, че станем ли свидетели на пожар конкретно и набирайки този телефонен номер, трябва да можем кажем името си, мястото на произшествието, има ли жертви и пострадали. Изрично стана дума за лъжливите сигнали за пожари и др. произшествия и колко опасни са тези лъжливи сигнали, защото, реагирайки на такъв сигнал, има опасност в същото време реално някъде да се нуждаят от спешна помощ, която да не може да пристигне при пострадалите навреме. Децата разбраха, че който подава такъв фалшив сигнал извършва престъпление. В края на срещата пожарникарите отговориха на всичките зададени им от любопитните ученици въпроси.

Екип на клуб „Медии“:
Александра Стефанова
Атанас Варчев
Васил Марковски
Християн Димитров