Пътуването до Гоце Делчев

Теодора е едно от троянските деца, които се представиха отлично на първия кръг на състезанието Kangaroo Global Linguistic.

Това състезание e по английски език и е отворено за всички ученици от 8 до 17-годишна възраст. Провежда се по цял свят от International Testing Authority (ITA) и от Institute for the Development of Educational Assessment (IDEA).

На 18 и 19 март пътувахме за град Гоце Делчев, за да участваме в състезанието Kangaroo Global Linguistic (KGL). Бяхме 4 деца и две госпожи. Пътуването беше дълго. Пътувахме до София, после в посока Благоевград, покрай Симитли, Банско, Добринище и пристигнахме в града. По пътя правихме две спирки на бензиностанции, на които шофьорът си почиваше и си взимахме нещо за хапване. Когато пристигнахме в Гоце Делчев, беше още рано и затова решихме да отидем да се поразходим и да разгледаме града. Градчето беше малко, но не беше неприятно. Научихме, че старото име на града е Неврокоп. Неврокоп е наследник на древния град Никополис ад Нестум, който е основан през 2 век от римския император Траян и развалините му се намират на 7 km източно от Неврокоп. През 1951 година градът е наречен на революционера Гоце Делчев.
Разходихме се из центъра на града, влязохме в няколко магазина и си потърсихме място, в което да обядваме на следващия ден след състезанието. Вече беше станало около 6 часа и решихме да се настаним в хотела. Хотелът се намираше в село покрай Гоце Делчев. Той беше приятен и не ни разочарова. Стаите бяха чисти и имаше топла вода и всичко нужно. След като се настанихме, починахме си за един час и отидохме на вечеря. Вечерята беше много вкусна и беше направена бързо. След вечеря се прибрахме по стаите си и си легнахме, за да бъдем готови за изпита на следващия ден.
На следващата сутрин закусвахме към 8.30. След закуска се изнесохме от стаите, качихме се в автобуса и тръгнахме към училището, в което трябваше да се проведе състезанието. Ние отидохме там 1 час по-рано и започнахме да чакаме с останалите участници. Училището, в което се провеждаше то, беше много хубаво и модерно. Стаите бяха чисти и подредени и всичко се проведе гладко. Тестът беше сравнително труден, но смятам, че се справихме добре. След състезанието отидохме да хапнем нещо за обяд в един ресторант близо до училището и тръгнахме отново на път. На връщане минахме по същия маршрут. Отбихме се до „Джъмбо“ за кратка почивка и продължихме по нашия път към Троян. Когато стигнахме,  вече беше станало тъмно.
Пътешествието ми хареса много и бих искала да посетя този град отново някой ден.

Теодора Стойчева, 8А клас