Ученици от професионалните паралелки реализират дейности по проект „Ученически практики-2“

Нашата бъдеща професия

Ученици от 8, 9 и 11 клас на професионалните паралелки по „Организация на хотелиерството“ в СУ „Васил Левски“ – Троян проведоха практическо обучение на 23.03.2022 г. във ваканционно селище „Острова“ (с. Бели Осъм, общ. Троян). Обучението беше в изпълнение на дейностите по проект BG05M2ОP001-2.015-0001 „Ученически практики – 2“ . Проектът се реализира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Учениците имаха възможност по изключително интересен и увлекателен начин, лично от управителя на хотела и ръководител на УТФ (учебно тренировъчна фирма) „Млад хотелиер“ г-жа Силвия Николова, да се запознаят и практически да видят как се организира работата в един хотелски комплекс.

Г-жа Николова разясни, че хотелският комплекс е от типа целогодишно работещи комплекси, като затова оптимални условия дават местонахождението му – близко до него е курортно селище Беклемето и наличието на топла минерална вода. Комплексът разполага с вътрешен и външен басейн и условия за СПА процедури. Както г-жа Николова обясни, „за да има клиенти – трябва да им се предоставят всякакви удобства, развлечения и, най-важното, да има лично отношение към всеки клиент“.

Учениците бяха запознати и с начина на ценообразуването в хотелския комплекс, отстъпките, които се дават при ползването на пакетни услуги, както и цените, които комплексът дава при групови посещения (тиймбилдинг и други групови мероприятия).

Беше наблюдаван и целия процес на работа – от регистрирането на клиента на рецепцията през настаняването в хотелската стая и мястото за хранене (ресторанта) до счетоводството, където беше представена счетоводната програма, с която се прави отчетът на приходите и разходите.

Интерес за учениците представляваше и методът на поддържане на външния и вътрешния басейн с джакузито.

Бъдещите хотелиери се запознаха отблизо и с организацията на работата в спа-центъра, фитнес-залата, ресторанта и кухненските помещения (за топла и за студена кухня и кухненската пещ), детския кът, за който г-жа Николова, каза, че е изключително важно удобство, което всеки хотел трябва да предлага за своите гости, като обясни, че в момента обмислят варианти за наемане и на аниматори и всичко това само с цел удобството и комфорта на клиента – основно мото за всеки хотелиер.

Г-жа Николова любезно и обстойно отговори на всички зададени въпроси. Накрая, както си му е редът – последва и почерпка, на която неформално бяха поставени и следващите теми, чието разглеждане предстои в предвидените часове за дейности в УТФ „Млад хотелиер“.

Събитието отразихме ние:

Васил Марковски и Георги Йотов, членове на клуб „Медии“
при СУ „Васил Левски“ – Троян с ръководител г-жа Ангелина Иванова

Използвани са снимки със свободен достъп от интернет и снимки на нашия съученик Стилян Стефанов