Декантиране на вино

Един интересен и забавен урок изнесе днес Диляна Кисьова – възпитаничка на нашето училище, а сега професионален сомелиер.

С професионализъм и вещина Диляна показа на учениците от 9В клас (специалност Хотелиерство и ресторантьорство) една специфична и много важна процедура – декантирането на вино.

Зад думата „декантиране“ се крие процесът на аериране или на контакт на виното с кислорода от околната среда. Това се прави, за да се активира ароматният профил на виното и в повечето случаи се изразява в преливане на виното от бутилката в друг съд. За учениците, които овладяват професиите на сервитьора и сомелиера, нагледната демонстрация беше много ценна.

Диляна е завършила професионалната паралелка на училището – специалност „Организация на хотелиерството“. Любовта ѝ към производството и сервирането на вино я отведе в Университета по хранителни технологии – Пловдив, специалност  Технология на виното и пивото.

Срещата с Диляна Кисьова не само позволи на учениците да се докоснат до една специфична страна на професията, а и демонстрира нагледно възможностите за реализация на един целеустремен млад човек.

Диляна показа – когато искаш, можеш. Когато си упорит, успяваш!

Клуб „Медии“