NASA Space Apps Challenge 2022

За единадесета поредна година през месец октомври се проведе най- големият хакатон в света за решения с отворен код – NASA International Space Apps Challenge. Чрез него се дава възможност и се насърчават иновативно мислещи, талантливи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават и да допринесат за решаването на глобални проблеми.

В събитието Ruse – NASA Space Apps Challenge 2022 се включиха седем отбора. Два от тях от нашето училище: The Eagles и Sn@ksovete. Те бяха най- малките участници в хакатона.

The Eagles – Ивайло Патарински, Михаил и Иван Богдански от 5 а клас, създадоха играта „Космически лабиринт“. Тя е настолна игра. Героите в нея са извънземни, които трябва да покажат знания и умения, за да достигнат до своята планета. Момчетата нарисуваха звездна карта с планетите в Слънчевата система. Подбраха и записаха достъпна за деца информация, която скриха в специални карти. Подготвиха правила на играта, въпроси за участниците и програмираха онлайн micro: bit с make.code. В играта се използват два micro: bit-а: единият е зарче, а другият- табло за резултатите на играчите.

Sn@ksovete – Светлин Цветанов и Ивелин Терзиев от 5 б клас, използваха своите знания от часовете по „Компютърно моделиране“, за да създадат играта „Аполо11“. Тя е с две нива- въпроси за космоса и управление на космически кораб с помощта на micro: bit. Целият код на играта е създаден със Scratch. Играта може да се играе индивидуално или отборно.

The Eagles и Sn@ksovete се включиха в едно ново предизвикателство на NASA Space Apps Challenge 2022 – Turning STEM into STEAM.

Заслужено отбор Sn@ksovete грабна локалната награда на журито в категория “Art & Technology awards”!

Благодарим на отганизаторите от РУ „Ангел Кънчев“ и спонсорите на състезанието!