Мисия до Луната с групата по „Дигитални науки“ към Училищна Телерик Академия

На 26 януари 2023 год. Вяра Дочева, началник на отдел „Образование, култура, спорт и демографски дейности“, Бисерка Петрова, секретар на ОбКБППМН и Тереза Георгиева, главен специалист „Култура“ от Общна Троян посетиха занимание на групата по „Дигитални науки“ към Училищна Телерик Академия. Неговата тема беше „Мисия до Луната“. Школата стартира през октомври 2022 година, а заниманията с ученици от 5 до 7 клас се провеждат в STEM центъра на СУ „В. Левски“.

Малките нинджи имаха предварителна задача да проучат възможностите за живот на Луната. Те споделиха интересни факти: на Луната няма течна вода и атмосферата е много тънка, има огромен температурен диапазон от 116 до -179 градуса по Целзий, Луната е сеизмично активна и др. Вземайки предвид всички тези особености на малкия спътник на нашата планета, учениците създадоха робот, който да им помогне да построят база на Луната. Разделени на отбори, те работиха с лего строител WeDo 2.0. Направиха прототип, извършиха проверка по отношение на „поведението” и устройството му, записаха кратко видео, в което техният робот събира модулите на Луната. В края на урока имаше състезание между роботите на отделните екипи.

Това е второто посещение на представители на Община Троян в школата към Училищна Телерик Академия в СУ „В. Левски“. През ноември децата показаха знания и умения за работа във визуална среда за програмиране Scratch и с Micro:bit при създаване на игри.

Заниманията в школата по „Дигитални науки“ са базирани на игрите. В тях успешно се съчетават знания по роботика и програмиране с различни науки. Развиват важни умения, креативното и логическото мислене на учениците. Програмата в гр. Троян се реализира с подкрепата на Община Троян и СУ „Васил Левски“.

Училищна Телерик Академия е най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 3-ти до 12-ти клас в България. Нейната мисия е да подготвя следващите поколения за професиите на дигиталното бъдеще с интерактивни програми, достъпни за всички ученици.

От създаването ѝ през 2010 г. до днес, тя е обучила над 17 000 деца и младежи на възраст между 7 и 18 г. на програмиране и дигитални технологии. Като въоръжава учениците с ключовите дигитални умения и развива тяхното логическо и креативно мислене, Училищна Телерик Академия им помага да се трансформират от консуматори на технологиите в техни създатели, търсени професионалисти и дигитални лидери.  Повече за Училищна Телерик Академия ще откриете тук: https://www.telerikacademy.com/school