Ден на европейските автори- нова инициатива за насърчаване на четенето

Днес Донка Михайлова, кмет на Община Троян, гостува на учениците от 1 „б“ клас при СУ „В. Левски“- Троян. Нейното посещение постави началото на поредица от събития, чрез които първокласните ще се включат в новата европейска инициатива – Ден на европейските автори и ще научат защо четенето е важно, как се създават книгите, за професията „библиотекар“ и др.

Госпожа Михайлова прочете на малките любознайковци забавната приказка „Игра с бастун“ от книгата на Джани Родари „Приказки по телефона“. Децата споделиха с кмета на града своите мечти, прочетоха любими текстове от Букварчето и рецитираха стихове за Баба Марта.

С пожелание да не спират да четат и да учат, за да могат да следват и постигат мечтите си, госпожа Михайлова подари на първокласниците книгата на Джани Родари.

Гости на 1 „б“ клас бяха Ангел Балев, директор на СУ „В. Левски“, Камелия Алексиева, заместник- директор на училището и Северина Боржукова, PR в Община Троян.

Денят на европейските автори ще бъде отбелязан на 27 март 2023г. Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейските хора с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.