22 март – Световен ден на водата

Световният ден на водата ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г. насам с фокус върху значението на сладководните води. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода и насочва вниманието към 2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. През тази година темата на Световният ден на водата е свързана с ускоряване на промяната за разрешаване на кризата с чистата питейна вода и канализацията, като призовава хората – „Бъдете промяната, която искате да видите в света“.

Учениците от иновативните 6а и 6б клас от нашето училище отбелязаха Деня на водата, като посетиха Природонаучния музей в с. Черни Осъм, където с внимание и обич бяха посрещнати от уредниците в музея. Събитието беше организирано от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“, съвместно с Природонаучен музей – Черни Осъм. Децата с радост се включиха в организираните за тях забавни образователни игри, чрез които успяха да научат повече за важността на водата, основните причини за недостига ѝ, свързаните с нея животински видове и растителност и най-важното: как да я опазват.

Огромен интерес предизвикаха задачите, свързани с работата с микроскоп и наблюдението на яйцата на жаба. Особено внимание у децата предизвика възможността да се срещнат на живо с дългокрака горска жаба, планинска и кафява крастава жаба. Децата се впечатлиха и от телефонния апарат, от който при задаването на бутонен код чуваха различни животински звуци.

Тръгвайки си, учениците обещаха пак да се върнат и да доведат приятели.

Любомир Райков, Васил Марковски – Клуб „Медии“

Снимки: личен архив.