Приказно пътешествие с Ханс Кристиан Андерсен

Средно училище „Васил Левски“  се включи в  първото издание на Деня на европейските автори. Тази инициатива има за цел да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейските хора с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

Приказките на Ханс Кристиан Андерсен отведоха малките ученици от 1Б на пътешествие. Първокласниците трябваше да решат трудни литературни загадки, да открият скрити предмети, да помогнат на думите да намерят своята приказка и да покажат, че вече могат да четат. Забавните игри бяха подготвени от Радина Костовска, студентка в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и бивша възпитаничка на нашето училище. В урока се включиха ученици от 7А клас, които четоха на глас откъси от приказките на Андерсен „Огнивото“, „Пет в една шушулка“ и „Грозното патенце“. Радостка Петкова, преподавател по български език и литература, разказа на малките ученици кой е Ханс Кристиан Андерсен и защо 2 април е избран за Ден на детската книга.

Приказното пътешествие е завършек на поредицата от събития, чрез които първокласните се включиха в новата европейска инициатива – Ден на европейските автори. Децата научиха от Донка Михайлова, кмет на Община Троян, защо четенето е важно и от Весела Йорданова, библиотекар в детски отдел на Читалищната библиотека, къде живеят книгите и за професията „библиотекар“. Сами изработиха книжки с илюстрации и кукли за театър, провериха колко време е нужно на грахчетата, за да поникнат, четоха на глас откъси от приказките на Андерсен.

Ден на европейските автори- нова инициатива за насърчаване на четенето

Къде живеят книгите?