Да си спомним за Петър Солинат

На днешния ден, 4 април, преди 400 години умира Петър Солинат.

Не се изненадвайте, че вероятно никога не сте чували това име. Днес той наистина е позабравен извън тесния кръг на специалистите.

А напразно.

Със своята дейност Петър Солинат е направил страшно много за българите, за образованието на много български деца, за развитието на културата и книжовността на българския народ.

Косвено той допринася за избухването на едно от кърваво, но също така забравено българско въстание – Чипровското въстание от 1688 година.

Петър Злойутрич, наричан още Солинат (защото е роден в град Соли в Босна) е роден е през 1565 г. и умира на 4 април 1623 г.

Той е сред първите разпространители на католическата вяра по българските земи, и първи католически епископ на България.

През 1595 г., отива лично в Рим, за да разкрие условията за разпространяване на католицизма на Балканите. В качеството си на апостолически визитатор, заедно с няколко босненски францисканци се установява в Северозападна България и разгръща активна дейност сред католическото население в Чипровския край.

През 1601 г. бива назначен за софийски епископ от папа Климент VІІІ по искане на чипровчани. За център на своята епископия избира Чипровец (днес Чипровци). Повече от две десетилетия посвещава на католическата църква в България. Изгражда църкви и манастири и открива училища. Поставя началото на покръстването на павликяните.

Най-изтъкнатите български католически дейци и духовници, родени през първото десетилетие на XVII в., са получили образованието си в Италия благодарение именно на неговото застъпничество.

Основател е на Чипровския манастир и първото католическо училище в Чипровци. По дпомага своите ученици местните Петър Богдан Бакшев и Илия Маринов да получат образование в Рим.

Това е една невероятна личност, на която ние, българите, дължим много.

Кристияна Иванчева
Клуб „Медии“