Отново – Празник на билките, планината и туризма

На 24 юни в местността Айдушко сборище над село Балканец се проведе традиционният Празник на билките, планината и туризма.

За всички гости беше предоставен безплатен билков чай, който се прави на място с билките от поляната.

Водещи бяха Веселка Маринова (могократен победил в телевизионното реалити „Фермата“) и Владимир Иванов (известен артист и водещ).

Специални гости, които пяха за нас, бяха дуетът Лидия и Бисера, Аллис Моллова – внучка на организатора на този прекрасен празник Даниел Сираков, Деси Добрева, Даниела Атанасова и др.

Проведе се състезание за венец с най-много билки, който беше спечелен от ученичката от 5 клас на СУ „Климент Охридски“ – Троян Дияна Добрева.

Страхотно представление, озаглавено „Мечът на вековете“, изнесоха представителите на Школата за оцеляване Бага-Тур – Стара Загора.

НПО „Зелени Балкани“ представи на щанда си редки птици – обикновен мишелов и кукумявка, с които всеки можеше да се снима. Птиците приемаха радушно всички.

Свой щанд имаше и Природонаучният музей в Черни Осъм. Предоставени бяха разнообразни диплянки, от които посетителите можеха да се запознаят с флората и фауната в Троянския Балкан.

А на поляната непрестанно се виеха народни хора.

Гостите на празника, който се провежда за 18-ти път, бяха усмихнати и щастливи, с красиви венци от билки.

текст и снимки: Мирела Минкова и Вероника Стайковска, 9А клас