С Апостола в сърцето

Дейностите, част от новия училищен проект „Пътешествие във времето“ по национална програма „България- образователни маршрути“, модул „Културните и научните институции като образователна среда“, който ще се реализира през тази уебна година с учениците от начален етап в нашето училище, стартираха на 13 октомври с изнесен урок на учениците от IБ и IIБ клас. Те посетиха музей „Къкринско ханче“ и музей „Васил Левски“- Ловеч. Малките ученици с голям интерес изслушаха тематичните беседи за последните мигове от живота на Апостола и за делото му, направило Ловеч център на Вътрешната революционна организация. Включиха се активно в образователната игра, научиха нови, любопитни факти за живота на Левски.

Къкринското ханче е едно от най-известните места, свързани с революционната дейност на Апостола на Свободата Васил Левски, мястото,  което му е дало последен подслон преди да бъде заловен от турските заптиета призори на 27 декември 1872 г. В него са се провеждали заседанията на местния революционен комитет.

Музеят „Васил Левски“ е част от Регионалния исторически музей в Ловеч. Съхранява най-богатата в страната колекция от лични вещи на Апостола – неговата сабя, кама, малка печатница, фалшиви турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870 г. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.