Занаятите в Троянския край

Троян е градът на занаятите и те са дълбоко вплетени в неговата история. За да опознаят миналото на своя роден град и да научат повече за поминъка на своите баби, на 20 октомври – ден за проектни дейности в начален етап, учениците от 1Б и 2 Б клас посетиха Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак (НИХЗИ). 

Малките ученици проучиха местните традиции и се запознаха с характерните за Троянския край занаяти. Научиха, че те са народно изкуство, създадено от различни майстори и включват дейности, свързани с ръчното създаване на предмети. В зависимост от материалите, които се използват – глина, дърво, метал, вълна, памук, кожа, народните занаяти са: грънчарство, дърворезба, тъкачество, везба и др. Сред най- популярните занаяти в Троянския край са: грънчарството, тъкачеството, дърводелството, дърворезбарството и др.

Националното изложение е уникално, както с експонатите си, така и с възможността посетителите реално да участват в изработването на занаятчийски произведения и предмети. Във всяка зала има оборудван демонстрационен кът, където всеки гост може не само да наблюдава как се изработват предмети на народните занаяти, но и да опита сам да се докосне до характерните за региона занаяти – грънчарство, дърворезба, пирография и тъкачество.

https://www.fairoreshakbg.com/