Вълшебният свят на Елин Пелин

Един вълнуващ урок на госпожа Ирина Калинова с учениците от 6В клас на СУ „Васил Левски“ – Троян.

Обобщителният урок, посветен на разказа „Косачи“, се превърна в увлекателно пътуване в света на Елин Пелин.

С помощта на презентация за живота на писателя, за магията на изкуството и за образите в разказа г-жа Калинова припомни изученото. Шестокласниците си припомниха живота на Елин Пелин, разказаха за любовта му към рисуването, помогнала му да създаде вълнуващи пейзажи и описания. Обясниха и защо го наричаме „художник на българското село“:

  • Известен е като майстор на късия разказ, защото разказите му са кратки по обем, но завладяващи.
  • Наречен е и певец на селската неволя, защото описва тежкия живот на българското село от края на ХІХ век и първите десетилетия на ХХ век.
  • Затова е получил признание още приживе – избран е за член на Българската академия на науките и за председател на Съюза на българските писатели.

Всички разпознаха знаковото описание на Тракийското поле, типично за майстора на словото Елин Пелин:

„Падна чудна лятна нощ, прохладна и свежа. Безкрайното Тракийско поле потъна в мрака, сякаш изчезна, и се предаде на дълбока почивка под монотонния напев на жаби и щурци. Мир и ведрина повея от дълбокото звездно небе. Земята отвори страстните си гърди и замря в наслада“.

В надпревара учениците припомниха изученото – какво е това „пейзаж“; какво означава „олицетворение“; защо определяме „Косачи“ като разказ?

А какво е фантазия и какво е нейното място в нашия живот?

Разделени в отбори, учениците представиха и героите на разказа – всеки със своята сдържана, но изразителна характеристика. С помощта на г-жа Калинова те вникнаха и в дълбокия смисъл на имената на всеки от тях. След това потърсиха смисъла на вплетените символи – кукумявката, огъня, реката.

И накрая г-жа Калинова отправи и своето предизвикателство – нека всеки продължи сам разказа, нека сам „пофантазира“ за съдбата на героите.

Приятна изненада за учениците и за гостите на урока (учители и г-жа Камелия Алексиева, заместник-директор на училището)  беше и една малка, много вкусна… почерпка.

Клуб „Медии“