Spelling Bee и Spelling Bee Junior 2024

Дея Дочева Маринова от 6в клас при СУ „Васил Левски“ гр. Троян е училищният шампион в състезанието Spelling Bee 2024, a Лео Фратус от 3б клас е победителят в Spelling Bee Junior 2024

На 27.02.2024г. в СУ „Васил Левски“ гр. Троян се проведоха училищните кръгове на четиринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee иSpelling Bee Junior. Училищният шампион в състезанието за ученици от 5-7 клас Spelling Bee Дея Дочева Маринова от 6 в клас спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думите invigorate и compelling и победи Петър Тихомиров Баръмов от клас, който остана на второ място в състезанието. В състезнието за ученици от начален етап Spelling Bee Junior  победител е Лео Фратус от 3б клас, като спелува правилно думите insect и punish и победи Aлександър Александров от 4б клас. И четиримата ученици ще продължат участието си съответно в регионалниите квалификации на състезанието Spelling Bee и Spelling Bee Junior, които ще се проведат в периода 14-17 март, 2024 г., а най-добрите ученици ще участват в регионалните състезания на 23 март, 2024 г.

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE Green, с което организаторите насърчават учениците да да участват в различни инициативи, свързани с опазването на околната среда. За нас е важно да възпитаме младите хора в отговорност, грижа и любов към Земята. Всеки месец (от м. ноември до м. март) изпращаме по едно предизвикателство. Задачите да свързани с водене на природосъобразен начин на живот, ограничаване на вредните за околната среда продукти и пестене на природни ресурси. Споделяме с участниците интересни идеи и забавни дейности, които ги ангажират да бъдат „по-зелени“ в ежедневието. Заедно можем да помогнем на нашата планета и да я направим по-добро място за живеене.

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. Interlogistica са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието. Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg  и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/bulgarianenglishspellingbee